Filo

FI RTVA RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 BH ABSOLUTELY AWESOME BELLIS HOPE

Tietoja:

Bordercollie uros, tuontikoira Tsekki

Syntymäaika: 12.5.2019

Väri: mustavalkoinen

Kyynärpäät: 0/0

Selkä: terve, SP0, LTV0, VA0

Lonkat: C/C, matalamalja

Olat: terve/terve, OCD vapaa

Silmät: silmäpeilaus + gonioskopia - terve 2/22, silmäpeilaus voimassa

DNA testit: CEA, TNS, CL, MDR1 terve. My dog DNA testattu 211 geenin osalta, 210 geenin osalta terve, yhden osalta kantaja.                   Kantajuus: Early Adult Onset Deafness For Border Collies only

Säkä: 53cm

Filo on vapaana jalostuskäyttöön


Harrastukset:

Rallytoko: FI RTVA Suomen rallytokovalio, RTK1, RTK2, RTK3, RTK4

Koirahiihto:
SM-5 2023 (sprintti), SM-6 2021,

Viesti: SM-2 2021 & 2022

Rotumestaruus: RM-1 2023, RM-3 2022

Toko: ALO1, AVO1

Agility: 1 luokka 2x LUVA (hyppy + agility)

PK-lajit: BH, harrastaa metsäjälkeä

Näyttelyt: AVO EH

Filo koiranetissä:

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI52410/19&R=297

Filo on arjessa helppo ja tempperamentiltaan rauhallinen koira. Se ei turhaan hötkyile, mutta töitä tehdessä siitä löytyy rutkasti potkua. Filosta löytyy siis selkeä  on/off nappi. Filo on sosiaalinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen, Filo rakastaa erityisesti pieniä lapsia ja osaa olla heidän kanssaan kiltisti ja järkevästi.

Pohjimmiltaan Filo on tosi koirasosiaalinen, mutta yli 20 irtokoira hyökkäystä on jättänyt jälkensä ja Filoa välillä ahdistaa rähisevät koirat ja väkisin iholle tulevat koirat. Kimppalenkeillä, treeneissä ja normi arjessa se kuitenkin tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa ja siltä löytyy niin uros kun narttu ystäviä. Omaan kotiin on tervetulleita niin uros kuin narttukoira vieraat. Pentuja Filo rakastaa yli kaiken ja on niiden kanssa todella järkevä ja rauhallinen.

Bordercollieksi Filo on keskivertoa rauhallisempi, joka on ollut ihana piirre niin arjessa, kuin harrastusten tekniikka treeneissä. Filo ei vilkkaan koiran tyylisesti sähellä ja tee extraa vaan tekee juuri sen mitä siltä pyydetään. Filo oppii helposti ja nopeasti uusia asioita ja tekee työt aina parhaansa mukaan. Filolla on aina löytynyt luonnostaan tosi paljon potkua itsenäistätyöskentelyä vaativiin lajeihin kuten palveluskoiralajeihin, agilityyn ja paimennukseen. Tätä ominaisuutta toivoinkin Filoa hankkiessa. Tottelevaisuuslajeissa taas on saanut vähän rakentaa motivaatiota yhdessä tekemiseen, jotta Filo on älynnyt senkin olevan yhtälailla työtä. Nyt riittää motivaatiota siinäkin vaikka muille jakaa!

Filo on hieman herkkä ja pehmeä, jonka takia se on helppo ohjattava kaikissa harrastuksissa ja arjessa. Sille ei tarvitse koskaan korottaa ääntä ja se lukee todella hyvin ohjaajaa, jonka takia kaikki avut voivat olla todella pieniä ja se reagoi nopeasti ja tarkasti kaikkiin käskyihin, kuten lammaspaimenen kuuluukin. Esimerkiksi agilityssä Filo lukee todella hyvin ohjaajaa, jonka ansiosta se on helppo ohjattava, eikä sooloile. Arjessa jos Filo tekee jotakin tyhmää, riittää kun sanoo äp äp ja se lopettaa. Filo kuitenkin kestää myös sanomista, eikä ole niin pehmeä, että menettäisi toimintakykynsä sitä kieltäessä. Huonona puolena kuitenkin se, että todella ikävät asiat (kuten edellä mainitut koirahyökkäykset) jäävät mieleen. Muita tilanteita ei ole vielä tullut eteen, jotka olisi jäänyt Filoa vaivaamaan.

Filon kanssa harrastetaan monipuolisesti kaikenlaista. Tähän mennessä ollaan kisattu tokossa (kisaoikeus voittajaluokkaan), rallytokossa on Suomen rallytokovalio, koirahiihdossa (SM5 & SM6 henkilökohtaisilta matkoilta ja 2x SM2 + SM3 viestiltä), agilityssä (2x LUVA 1-luokassa), näyttelyistä löytyy tulos AVO EH ja PK-puolelta on suoritettuna BH koe. Filon kanssa on harrastettu metsäjälkeä, jossa kisaura on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Harrastuskoirana Filo on ihan loistava ja tykkään siitä todella paljon!

Filolla on hyvä taistelutahto ja se tykkää eritoten lelupalkasta, myös ruokapalkka ja sosiaalinen palkka toimii hyvin. Filo ei ole super ahne, mutta se palkkaantuu hyvin ruualla ja treeneissä monesti onkin palkkana ihan vaan ruokanappuloita. Palkattomuuden kanssa ei ole ollut koskaan ongelmaa. Töitä tehdessä Filo on sinnikäs ja periksiantamaton ja itse työnteko motivoi sitä paljon enemmän kuin palkkiot.

Tykkään ihan hirmuisesti Filon luonteesta ja käyttöominaisuuksista :)