2023 Semper-pentue - Australianpaimenkoira


Semper -pentue 16.5.2023 5 narttua, 3 urosta

Emä: HAZELMOOR EMPRESS EMPATHICA "Nada"

Isä: APBEAT MAUGRIM "Nestori"


Esittelyt pennuista:

ELIXIR VITAE SEMPER DEXTER

(Suomennos: aina taitava). Ruskea tri uros Floki

Floki on sosiaalinen ja reipas uros, joka elää lapsiperhessä, vanhemman lapinporokoira uroksen kaverina.

Flokin kanssa on aloiteltu agilityn pohjataitojen harjoittelu ja tavoitteena on päästä kisakentille myöhemmin. Se vaikuttaa oikein mukavalta harrastuskoiran alulta. Harrastuksissa se on hyvin keskittyvä ja innokas, mutta osaa myös rauhoittua. Floki on ahne, sekä lelut, että namit kelpaavat palkaksi.



ELIXIR VITAE SEMPER PRIMA  

(Suomennos: aina ensimmäinen) Redmerle narttu Neve

Neve asuu isäkoira Nestorin ja lancashire heeler Fasun kaverina lapsiperheessä. Se on luonteeltaan vilkas, iloinen ja utelias ja se rakastaa kaikkia! Se tuon tuostakin änkee syliin ja pussaa koko naaman.

Neve ilmaisee itseään paljon äänellä. Jos vaikkapa leikin tiimellyksessä vähän sattuu, alkaa se loukkaantuneen kuuloisella haukulla protestoida leikkikaveri Fasulle.

Neven kanssa on harrastettu tähän mennessä tottelevaisuuslajien alkeita. Neve rakastaa tehdä töitä yhdessä ja palkkautuu hyvin nameilla. Seuraavaksi kokeillaan agilityn alkeita!

ELIXIR VITAE SEMPER SURSUM

(Suomennos: tähtää aina korkealle). Musta tri narttu Lana

Lana on äärimmäisen kiltti ja sosiaalinen narttu, joka pääsi ensimmäiseksi koiraksi pariskunnalle Helsinkiin. Lanalla on todella voimakas tahto ja hän osaakin tuoda oman äänensä kuuluviin. Lana esimerkiksi käskee jo väsähtäneitä leikkikavereita välittömästi ylös, jotta leikit pääsevät jatkumaan.

Lana on aina innokkaana puuhamassa ja temppuilemassa. Lanan kanssa harjoitellaan tällä hetkellä tokon alkeita ja keskittymiskyky paranee jatkuvasti.

ELIXIR VITAE SEMPER FELIX

(Suomennos: aina iloinen). Musta tri uros Jaska

Jaska on varustettu loputtomalla energialla ja elämä on laiffii asenteella. Kaikki on kivaa Jaskan mielestä. Jaska asuu lapsiperheessä toisen aussin kaverina. 

Vahtiviettiä löytyy ja epäilyttävät liikkujat ilmoitetaan haukulla. Haukuista huolimatta vieraat otetaan ilolla vastaan ja jokainen on naama pusunsa ansainnut. Jaska juttelee paljon omalla tyylillään ja ilmaisee mielipiteensä asioihin. Työnteko kuitenkin otetaan tosissaan ja siellä ei jutella kuin tauoilla. Jaska oppii nopeasti ja omaa hyvän moottorin harrastuksiin. Jaskan kanssa ollaan tehty pohjia tokoon, rallyyn ja agilityyn.

ELIXIR VITAE SEMPER FORTIS

(Suomennos: aina rohkea) Redmerle narttu Hilma

Hilma on toimelias aussie, joka on helppo saada innostumaan kaikesta tekemisestä. Sen harrastuksiin kuuluvat tottiksen ja jäljen treenaaminen. Palkkana treeneissä toimivat hyvin niin namit kuin leikkikin. Arjessa Hilma käyttää herkästi ääntään. Treenatessa se keskittyy tekemiseen eikä juurikaan ääntele. Hilma suhtautuu ihmisiin ja toisiin koiriin ystävällisesti tehden tuttavuutta rohkeasti sekä innokkaasti. Kotona asuu Hilman lisäksi myös sitä 3v vanhempi aussie Kikka.


ELIXIR VITAE SEMPER OPTIMA

Irni, tuttavallisemmin Irri asuu kolmen lapinporokoiran kanssa samassa laumassa. Irri on iloinen, vilkas ja touhukas koira, jolle on kiva opettaa uusia juttuja. Todella ahneena koirana se palkkautuu namilla hyvin, mutta myös leikkiminen on sen mielestä palkitsevaa. Sulanmaan aikaan ehdittiin tehdä jonkin verran pohjatöitä jäljestämiselle ja nyt hallikaudella on harjoiteltu mm. agilityn pohjataitoja ja tottelevaisuuslajeja. Nosework on meidän porokoirien päälaji ja Irrikin on jo aloittanut lajin saloihin tutustumisen. Mielentilan hallintaan on yritetty kiinnittää huomiota, koska joskus jalat vie ennen, kuin pää on mukana. Rauhoittuminen ja taukokäytös alkaakin olla jo ihan hyvin hallinnassa. Irri on mielestäni varsin hiljainen koira, mutta tähän arvioon saattaa vaikuttaa perheen kolme lappalaiskoiraa, joista todellakin lähtee ääntä. 

 


ELIXIR VITAE SEMPER FIDELIS

redmerle narttu Hikka

Hikka asustaa Keski-Suomessa Tikkakoskella Ike aussien kaverina. Hikka on hyvin sinnikäs, ihmisrakas ja utelias aussien alku. Välillä tuntuu, että jalkojen tilalla on vieterit ja suussa ainakin 10 kieltä, pusuja siis satelee kaikille.

Hikka rakastaa myös omaa ääntänsä ja haukkumisen lisäksi kaikenlainen mutina ja murmatus kuuluu ääni repertuaariin. 
Hikka on aloittanut Noseworkin alkeet ja onkin tarkkana nenän käyttäjänä omiaan tähän lajiin. Lisäksi ainakin agilty tulee toivottavasti kuulumaan tulevaisuuden treeni/kisasuunnitelmiin. Maltillisesti ollaan treenailut aloitettu, mutta uskotaan, että hiljaa hyvä tulee.

ELIXIR VITAE SEMPER VICTOR

bluemerle uros Sirius

Sirius on touhukas, läpeensä iloinen ja kaikkia ja kaikkea rakastava nuori uros, joka asustelee Kangasalla pikkulapsiperheessä kahden auspai kaverinsa sekä kahden hevosen kanssa.

Siriuksen kanssa päästään toivottavasti tulevaisuudessa monipuolisesti harrastamaan sekä kisaamaan vetolajeissa. Pohjataitoja vetolajeihin ollaankin jo treenailtu, mutta toistaiseksi Sirin päätehtävä perheessä on perheen pienimmän lapsen jatkuva seuraaminen sekä hevosten omatoiminen paimentaminen. Sirius myös kulkee emäntänsä mukana vanhainkodin yövuorossa harjoittelemassa koira-avusteista toimintaa.

Kaiken kaikkiaan Sirius on arjessa helppo ja toimiva tyyppi, jonka voi ottaa mukaan minne vain.


Pentueen emänä Nada  Hazelmoor Empress Empathica ja isänä Nestori Apbeat Maugrim

Vanhempien kattavat esittelyt sivun lopussa!

Linkki pentueen sukutauluun: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoE=FI29868/16&ReknoI=FI24546/18

Nada, VKM-20 BH RTK1 RTK2 Hazelmoor Empress Empathica


Tietoja:

Australianpaimenkoira narttu, pitkä häntä

Syntymäaika: 25.4.2016

Väri: bluemerle valkoisin ja tan merkein

Lonkat: A/A

Kyynärpäät: 0/0

Selkä: terve, LTV0, VA0

Silmät terveet (2023)

DNA testit: DM, MDR1, prcd-PRA terve

Luonnetesti: 157p, laukausvarma

Harrastukset:

Agility: Kilpailee 2 luokassa. 2 x LUVA

Koirahiihto: Suomenmestaruuskulta 2020

Canicross: Suomenmestaruuskulta 2017

Toko: 2x ALO1

Rallytoko: RTK1, RTK2

PK-lajit: BH

Koiratanssi: 1x KUMA

Näyttelyt: AVO EH

Nada koiranetissä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI29868/16&R=342

Nestori, PAIM-T Apbeat Maugrim


Tietoja:

Australianpaimenkoira uros, pitkä häntä

Syntymäaika: 21.3.2018

Väri: punainen valkoisin ja tan merkein

Lonkat: A/A

Kyynärpäät: 0/0

Selkä: terve, LTV0, VA0

Polvet: 0/0

Silmät terveet (2023)

DNA testit: MyDogDna testattu, MDR1 -kantaja

HSF4: normaali (vanhempien perusteella)

Luonnetesti: 188p, laukausvarma

Harrastukset:

Koiratanssi: Kilpailee alokasluokassa sekä HTM & Freestyle -lajeissa

Rallytoko: Kilpailee alokasluokassa (95/100p)

Paimennus: PAIM-T ERI (paimennustaipumustesti, erinomainen)

Näyttelyt: JUN EH

Nestori koiranetissä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI24546/18&R=342


Nada on todella mukava luonteinen ja monipuolinen harrastuskoira, joka on kuitenkin arjessa helppo ja rauhallinen. Nada on minun osaomistuskoira ja olen sen kanssa elänyt muutaman ensimmäisen vuoden ennen kun se jäi lapsuudenkotiini Jyväskylään muuttaessani Ouluun. Tunnen siis Nadan erittäin hyvin ja vietän sen kanssa edelleen paljon aikaa.

Nada on harrastanut monipuolisesti eri lajeja, mutta päälajeina sillä on vetolajit sekä agility. Koirahiihdosta Nadalta löytyy Suomenmestaruus kultaa vuodelta 2020 (minun kanssani) ja canicrossista Suomenmestaruuskultaa 2017 (veljeni kanssa). Agilityssä Nada kisaa 2 luokassa (2 LUVAA) (äitini kanssa), rallytokossa on kisaoikeus voittajaluokkaan, tokossa on 2x ALO, BH koe suoritettu sekä koiratanssissa on pari kisastarttia ja yksi KM, sekä lisäksi Nadan kanssa harrastellaan PK-metsäjälkeä. Nada tekee siis hyvin töitä usealle ihmiselle.

Paimennusta Nada on kokeillut vain muutaman kerran. Valtaosa Nadan aikuisista pennuista kuitenkin harrastaa paimennusta ja ovat olleet siinä lupaavia. Harrastuskoirana Nadalta löytyisi enemmänkin potentiaalia, jos sen kanssa vaan aktiivisemmin harrastettaisiin.

Luonteeltaan Nada on aina iloinen kaikkien kaveri. Se tulee toimeen hyvin kaikkien ihmisten ja eläinten kanssa, tykkää lapsista ja osaa käyttäytyä maltillisesti tilanteen sitä vaatiessa. Nada rakastaa ihmisiä ja tykkää olla lähellä, se ei ole lainkaan varautunut vieraita kohtaan vaan rakastaa kaikkia ja kaikkea. Arjessa Nada on helppo ja pääosin rauhallinen, mutta harrastuksissa siitä löytyy sopivasti potkua. Se kestää pidempiäkin jaksoja tyytyväisenä tekemättömyyttä, mutta toisaalta taas jaksaa hyvin touhuta ja harrastaa enemmänkin, silloin kun tekemistä on enemmän tarjolla.

Tykkään todella paljon Nadan tasapainoisesta ja helposta luonteesta. Toki nuoruusiässä välillä intoa oli enemmän kuin järkeä ja töitä sen suhteen sai tehdä. Noin 3v iässä Nada selkeästi rauhoittui ja vauhti korjaa virheet -asenne muuttui järkeväksi ja rauhallisemmaksi. Kuitenkin innostuessaan Nadasta löytyy edelleen sopivasti vilkkautta ja luonteeltaan se on iloinen hökäle.

Huonompina puolina löytyy äänenkäyttö, mitä esiintyy hyvin aussietyypillisesti innostuessa esim. ihanan ihmisen tullessa ja agilityssä sekä vetolajien lähtötilanteissa. Nada tykkää äänestään ja helposti ääntelee, jos on kivaa tai tylsää. Kuitenkin Nada osaa olla hiljaa, jos sitä siltä vaatii, esim. tokossa ei ole ongelmaa äänen käytön kanssa.

Jos jotakin haluaisin Nadaan hieman lisää olisi se taistelutahto. Nada on ahne ja palkkaantuu hyvin herkuilla, sosiaalisella palkalla ja nykyään hyvin lelullakin, mutta lelupalkkaa piti vähän rakentaa sille ja kunnolla lelupalkkaan Nada syttyi vasta aikuisiällä. Nykyään palkkautuu oikein hyvin lelullakin, mutta herkku on edelleen ykkönen. Palkattomuus ei ole ollut koskaan ongelma, Nada tykkää tehdä töitä.

Nadalla on kahdet aikaisemmat pennut. Ensimmäiset (Empathica´s kenneliin 2020) ja toinen omaan kenneliin (Elixir Vitae 2022).

Nämä suunnitteilla olevat pennut tulevat olemaan Nadan kolmannet ja viimeiset. Mietin kovasti teenkö kolmannen pentueen vai en, mutta Nadan jälkeläisnäyttö puhui puolestaan päätöstä tehdessä. Mielestäni Nadalla on rodulle annettavaa ja parasta siinä on ehdottomasti tasapainoinen ja sosiaalinen luonne. Lisäksi terveystutkimustulokset ovat erinomaiset (Nadan lisäksi myös sen jälkeläisillä) sekä aikaisemmat synnytykset ja pentuajat ovat menneet ongelmitta. Nada on erinomainen emä.

Itselläni on yksi Nadan ensimmäisitä pennuista (Empathica´s Sweetheart) Bree , joka on hyvin lupaava harrastuskoira ja ihan mahtava koira kokonaisuudessaan. Nyt 2,5v iässä Bree on suomen rallytokovalio sekä kisaa tokossa korkeimmassa luokassa, Breellä on hyväksytty BH koe, näyttelyistä erinomainen ja paimennustaipumuskokeesta erinomainen.

Tykkään myös kovasti muistakin Nadan pennuista ja olen todella tyytyväinen minun omaan Nadan Amor-pentueeseen. Kaikilla on todella kiva, sosiaalinen, tasapainoinen ja rohkea luonne sekä harrastuksiin löytyy mukavasti potkua ❤️


Nestorin omistaja kertoo:

Nestori on iloinen ja utelias uros. Se on rento, itsevarma ja erittäin sosiaalinen. Kaikki ihmiset olisi ihana tervehtiä halaamalla ja pussaamalla, intoa riittää kohtaamisissa. Myös toisia koiria kohtaan Nestori on avoimen utelias ja koirasosiaalinen. Pääsääntöisesti Nestori tulee muiden koirien kanssa toimeen hyvin, mutta jos toinen uros aloittaa ärinän, ei Nestori alistu vaan vastaa kyllä sitten samalla mitalla.

Nestori rakastaa kaikkea yhdessä tekemistä ja olemmekin sen kanssa kokeilleet monia eri lajeja: koiratanssia, rallytokoa, paimennusta, hakua, agilitya ja tokoa. Harrastamme tällä hetkellä aktiivisesti koiratanssia ja rallytokoa. Paimentamassa käydään aina tilaisuuden tullen. Syksyllä 2022 Nestori kävi paimennustaipumustestissä saaden tulokseksi erinomaisen. Kisailtu ei olla kovin paljoa, koska korona, elämän kokonaishässäkkä ja omistajan kisakokemattomuus.

Kotioloissa Nestori on koko ajan siellä, missä tapahtuu. Mutta jos tekeminen ei koske sitä itseään, niin osaa rauhoittua ja makoilee tai torkkuu rennosti lattialla. Nestori tykkää läheisyydestä ja sohvalla se tulee kainalokaveriksi. Nestori on elänyt elämänsä lapsiperheessä ja arkielämän vilske ja häslinki ei sitä häiritse millään tavoin. Sillä on myös suurimman osan elämästään ollut koirakaveri kotona. Nykyisin se on hieno isoveli pienelle ja pippuriselle heeleri-pennulle.

Vaikka Nestori nykyään enimmäkseen toimii kuin ajatus ja on todellinen mammanpoika, toi suhteellisen kova luonne haasteita junnu iässä. Kovan luonteen hyvinä puolina on se, ettei koira ole turhan herkkä ja tämän vuoksi ei paljoa hetkahda kurjista kokemuksista ja kestää hyvin erilaisia tilanteita. Kääntöpuolena kovan luonteen vuoksi Nestori oli melkoinen jästipää ja välillä junnu ikäisenä saikin hakata päätä seinään. Yhdessä tekeminen ja aika teki kuitenkin tehtävänsä ja kova työ palkittiin.

Nestori on kuten suuri osa aussieista, eli tykkää käyttää ääntänsä. Harrastuksissa haasteena onkin ollut malttamattomuus taukojen aikana, jolloin Nestori tylsistyessään/turhautuessaan usein äityy haukkumaan. Luonnetestituomari kuvaili tätä sanoin "tyhjäkäyntiruuvi vähän isolla".

Nada ja Nestori ovat molemmat siis sosiaalisia ja järkeviä perhekoiria sekä hyviä harrastuskoiria. Potkua molemmista löytyy sen verran, että nuorena on saanut panostaa kouluttamiseen, mutta nyt aikuisiällä molemmat ovat helppoja ja luotettavia. Kuten aina pennun kysyjille kerronkin: pariin ensimmäiseen vuoteen kannattaa panostaa kunnolla niin aikaa kuin vaivaa. Työ palkitaan tulevaisuudessa 😊